Állandó programok

Gyerekeknek, fiataloknak szóló élménypedagógia

Központunk és táborhelyünk alakítása közben is törekszünk arra, hogy szolgáltatásinkat a lehető legközelebb vigyük a legvédtelenebbek számára.


A 2017/2018-as tanévben útjára indult „MosolygÓra” elnevezésű programunk melyet hácsi óvodásoknak és lengyeltótiban tanuló diákoknak tartottunk. Az óvoda körében a "mosolygós" percekben a mesék és játékok birodalmában kalandozhattak apró kalandoraink. Állat asszisztált foglalkozásaink alkalmával egy terápiás kutya segítségével az un. látogató terápia valósult meg, ahol az életminőség javító találkozások is előtérben voltak. Az iskolások számára tanórai keretek között élménypedagógia fogalakozásokat tartott a "MosolygÓs" csapat.

Ez idáig elért teljes felsős tagozat játszva tanulhatott saját tapasztalataikon keresztül, miközben az osztályfőnök is aktív szereplője volt a foglalkozásoknak. Erősödhetett a gyerekek egymás közötti kapcsolata, a tanárokkal való együttműködése, és empátiás készségük. A program egyik fő célja a hátrányos helyzetben élő fiatalok segítése, szociális kompetenciák fejlesztése, egy egészséges jövőkép kialakításában való segítség nyújtás.

Családi, közösségi programok

A gyermekek és fiatalok elérése mellett fontosnak tartjuk, a család teljes egészének megszólítását. Hisszük, hogy a gyermek egyik legfontosabb szocializációs környezete a család. A teljes felnőtt lakosság erősen érintett a közmunka programban, ezért hangsúlyos számunkra, hogy az olykor talán kilátástalannak tűnő élethelyzetek átvészeléséhez szükséges felhőtlen élményeket nyújthassunk.


Ennek egyik ideális színtere az éves közösségi napok, majálisok, adventi kézműves foglalkozások, gyereknapi események. Ezeken az eseményeken az ország különböző pontjairól érkeznek hozzánk az alapítvány önkéntesei, akik állomásos játékok keretében a helyi önkormányzattal együttműködve tartják a játékokat. Ilyen alkalmakkor tovább erősödik a kapcsolat az alapítvány a szülők és az idősebb korosztály között.

Ruha és játékosztás

Évek óta siker programnak számít a rendhagyó ruha és játékosztó kampányunk, amihez egész évben gyűjtjük az adományokat. Az egészséges élethez a minőségi táplálkozás mellett kiemelten fontos az évszaknak megfelelő jó minőségű ruházat is. Gyermeknapon és adventi kézműves programunkon a résztvevők élményjegyekhez jutnak, ha részt vesznek az állomásaink kalandjaiban. Ezen jegyeket tudják ajándékra váltani a beváltó ponton.

 Tehetséggondozás

Rövid távú terveink között szerepel a közösségi házunkat programokkal megtölteni A környékbeli fiatalok számára sokkal kevesebb szórakozási, fejlődési lehetőség áll rendelkezésre, mint például egy a Balaton északi partján élő kortársa számára.


Tematikus filmklubok és az azt követő beszélgetős délutánok szervezését készítjük elő. Szeretnénk elindítani tehetséggondozó, kortárssegítő csoportjainkat is, ahol többek között a gyerekekben rejlő értékek kibontakozásában szeretnénk őket segíteni.

Állatsimogató

Hisszük, hogy állatsimogatónk megépülésével, lovas karámunk infrastruktúrájának fejlesztésével az egészen kicsik számára is tartalmas és érdekes foglalkozásokat tudunk tartani. A közeljövőben tervezzük elindítani állatsimogató programunkat, amely nem csak az óvodásoknak, de általános iskolásoknak is lehetőséget nyújt az állatok és a hozzájuk kapcsolódó munkák játékos megismeréséhez.  

Állatasszisztált programok

A már működő terápiás kutya foglalkozásaink mellett, a ló asszisztált játékos fejlesztő programunk beindítását is tervezzük már az idei tanévtől.

Az óvodások tartott lovas mozgás és képességfejlesztő órákon, a gyerekek mondókák és játékok segítségével fejleszthetik a finom motorikájukat, a térérzékelő képességüket, koncentrációs képességüket és különböző lelki problémáikhoz is segítséget kaphatnak.    

 

Béndekpuszta Mosoly Völgye Alapítvány

mosolyvolgye@mosolyvolgye.hu
+36 20 956 9058
adószámunk: 18754388-1-14
bankszámla számunk: 16200209 -17067601

(Magnet Bank)

8694, Hács
Kossuth Lajos u. 9.

©2016 by Béndekpuszta Mosoly Völgye Alapítvány